Voltants

Aventurar-se pels voltants és de seguida creuar una via d’aigua o la Via Verda. Situat a la Vall d’Hostoles, format pel nucli urbà, els pobles de Cogolls, les Encies i el llogarret de Sant Pere Sacosta, les Planes d’Hostoles no s’explica sense el riu Brugent i sense el llit del ferrocarril de via estreta, avui, sender de passejants i bicicletes.

Voltants

Més enllà, camins veïnals a través dels quals palpita la vida de gent que viu en masies i masos. S’intueix activitat agrícola i ramadera a petita escala en un entorn cuidat, però sense preciosismes. La seva particular ubicació en una vall amb recursos hídrics i forestals entre les comarques de La Garrotxa, Osona i La Selva, i a camí entre les capitals catalanes Olot, Vic i Santa Coloma de Farners, han marcat l’evolució dels seus habitants i del territori.

A la riba dreta del Brugent s’enfila abrupte el vessant de la serra del Puig del Moro, limitada per l’altiva cinglera del Far; a la riba esquerra, el relleu muntanyenc és més esglaonat i amb valls més suaus com la vall de Cogolls, limitada a l’est per la serra de les Medes, contrafort meridional de la serra de Finestres. També es troben dins el terme municipal, la capçalera de la vall d’Aiguavella o de Vallac, i la vall del torrent del Clot de les Banyes.

Més informació: